PLC sturing doseren, mengen en verwerken

InduSoft automatiseerde het productieproces en reduceerde zo het aantal menselijke fouten tijdens het doseren, mengen en verwerken.

Omschrijving

Een klant actief in de aardappelverwerking wenst een autonoom systeem dat volgens een recept de nodige ingrediënten doseert, mengt en verwerkt volgens een vooraf uitgestippeld stappenplan.

Huidige situatie

De mengsels worden gemaakt door operatoren die de verschillende ingrediënten manueel afwegen en mengen met behulp van een menger. De gemaakte batches worden dan manueel overgedragen aan de vormmachine die de gewenste vormen toevoert aan de friteuse.

Doelstelling

  • Automatiseren van productieproces
  • Reduceren van menselijke fouten

Aanpak

Een HMI-systeem met touch panel laat toe dat de operator een recept kan raadplegen en aanpassen. Elk recept bestaat uit een aantal stappen. De verschillende stappen worden duidelijk weergeven op de touch panel. Het wegen en toevoegen van de ingrediënten. Het mengen met de tijdsduur, richting en snelheid. Eenmaal de verschillende stappen zijn doorlopen, is het mengsel klaar om afgevoerd te worden.

De sturing werd gerealiseerd met een Beckhoff controller van het type CX5020. Deze stuurt verschillende vijzeltjes aan die de ingrediënten doseren in een weger. Verschillende wegers wegen simultaan de nodige ingrediënten.  Deze ingrediënten worden met behulp van luchttransport in de menger gebracht die de geraspte of gekookte aardappelen mengen met de ingrediënten. De menger levert automatisch het afgewerkte recept aan de vormmachine en begint aan de volgende batch.

Aangezien het doseren van de ingrediënten de meeste tijd inneemt, wordt het afwegen van de ingrediënten uitgevoerd vanaf dit mogelijk is. Het wegen gebeurt automatisch zonder in conflict te komen met de overige mengers die van diezelfde weger producten nodig hebben.

Van elke uitgevoerde batch wordt een XML-bestand gegenereerd die door een PC-applicatie wordt uitgelezen en in een database wegschrijft. In deze PC-applicatie kunnen de geproduceerde batches afzonderlijk of gegroepeerd opgevolgd worden. U kan de data exporteren in een Excel bestand en zo onder andere de hoeveelheid gebruikte ingrediënten accuraat bijhouden.

Interesse in een samenwerking?

Heb je ook een project die je graag met ons wil delen om samen tot een oplossing te komen?

Contacteer ons
Indusoft Tjbk79TARiE
indusoft-Tjbk79TARiE

InduSoft… because investing in industrial software is investing in your future.